De meeste mensen vinden het niet fijn als zij het gevoel krijgen dat er iets aan ze wordt verkocht. Mensen willen het gevoel krijgen dat ze de keuze zelf hebben gemaakt, maar maken mensen ook werkelijk zelf hun eigen keuze of is door manipulatie van de geest? 

We zijn vrijwel allemaal bekend met de verkoper die ons wat probeert aan te smeren via een voorbedacht telefoonscript of de straatverkoper die inspeelt op het empathisch vermogen om donateurs te werven voor een of ander goed doel. 

Voor een lange tijd hebben dergelijke verkooptechnieken ook goed gewerkt, echter leven we nu in een compleet ander tijdperk. Een tijdperk waar informatie makkelijk is op te zoeken en een tijdperk waar we denken dat we van alles beter weten, want hey! May the Google Force be with you! Wie heeft jouw advies nodig als ik het zelf kan opzoeken? En by the way wie ben jij eigenlijk? De mens is sceptisch geworden als het gaat om adviezen verkrijgen van compleet onbekende personen.

Maar daarentegen staan we wel open voor adviezen van bekenden, zoals natuurlijk vrienden en familie of wat dacht je van de influencers van deze tijd of artiesten en zogenaamde goeroes in specifieke gebieden. De mensen die aanzien en invloed hebben in ons gedachtes, een influencer heet natuurlijk niet voor niets een influencer. We vergeten vaak dat al deze invloedrijke mensen grote invloed hebben op onze keuzes en hoe we dingen in het leven zien. 

Als we kijken naar het menselijke gedrag, zijn we feitelijk gezien nog steeds op zoek naar mensen die ons kunnen begeleiden in onze keuzes. We willen alleen niet dat ze ons direct benaderen meer, want dat geeft meestal het gevoel dat het geen vrije keuze is geweest. Wat eigenlijk ook vrij logisch is, want we communiceren tegenwoordig zelfs met mensen die we beschouwen als geliefden via apps, social media, en andere digitale mogelijkheden. Het kan dus vrij onverwachts en agressief aanvoelen als je ineens wordt gebeld met een aanbod of random op straat wordt aangesproken door een persoon die je helemaal niet kent. 

Het gecreëerde beeld is dat sales mensen irritant zijn, want ze willen altijd maar hun producten en diensten verkopen. Maar intussen worden er allerlei nieuwe manieren van verkopen uitgeoefend, vaak zonder dat we het doorhebben. Hier een paar voorbeelden:

  • Een informatief stukje wat we lezen dat een bepaalde behoefte opwekt. 
  • De influencer of artiest die een specifiek product ter gebruik wordt gesteld en aangeeft dat het zo een fantastisch product is, waardoor we het gevoel krijgen dat deze persoon zelf de producten aanschaft en dit dus ook moeten aanschaffen.
  • Het inspelen op eerdere Internet searches naar diensten en-/of producten, die we steeds weer terug zien via advertenties. Waardoor de drang steeds vergroot.
  • Volgen van adviezen en zogenaamde “life hacks” via producten, diensten en ideeën waardoor we het gevoel krijgen dat bepaalde dagelijkse behoeftes makkelijker vervult kunnen worden.
  • Inspelen op een gezonder en bewuster levensstijl. Waar er allerlei nieuwe manieren, producten, diensten en programma’s worden bedacht en verkocht om nog gezonder te leven.

Kortom allerlei tactieken die prikkelingen geven om aankopen te doen. De consument wordt slimmer, maar de verkoper zit niet stil en speelt nog slimmer daarop in.

Conclusie is dat er een verandering is ontstaan in de typische verkopers en de manier hoe deze zijn producten en-/of diensten in de markt zet. Sommige daarvan weten niet eens dat ze een keiharde verkoper zijn van hetgeen waar ze voor staan en wat ze in de markt neerzetten.

Is het dus een vrije keus die je maakt of manipulatie van de geest??

Dat is een antwoord die alleen jij als koper kan beantwoorden, door diep  naar jezelf te kijken.

 

Translate »